Litet information till er som skall söka cancervård hos Docrates i Helsingfors

Litet arbetande text nedan som skall uppdateras – OBS, utifrån mina egna erfarenheter och preferenser skriver jag!

Resa
Från Sverige far jag – måndag till Helsingfors och fredag hem – med SAS. Fungerar ofta ok men en gång blev det 8 timmars försening som skedde en söndag eftersom jag då inte vågade fara på måndag morgonen och förseningar skulle uppstå (hade någon vecka innan varit kaos på Arlanda). Övriga resor har fungerat väl men en liten hanterbar försening. Har farit med SAS sedan 1992 så jag hoppas kunna fortsätta.

På Flygplatsen i Helsingfors Vanda flygplats är det från terminal 1 (SAS landar där) bara vid exit höger-vänster och sedan rakt fram till man kommer till (vänster) Railway Station. Hissen tar jag och sedan nere går promenad och rulltrappa till perrongen. Tåg ”I” och ”P” går båda (olika vägar och i stort sett lika snabbt)  till järnvägsstationen i Centrum – drygt 30 minuter (vill jag minnas). Biljettautomater finns två stycken, välj den där man betalar 5 EUR till Helsingfors – den biljetten kan sedan användas i Metro (se nedan)

Här går man till Metro och far mot Hagalund hållet (två tåg som går olika långt efter) mot Näsviken – 2 hållplatser. Sedan går man raktfram vid utgången tills man ser bron till vänster. GÅ över den och när du går över den ser du direkt till vänster DOCRATES.

Mycket bra förbindelser anser jag!

Boende
Det finns ett Hotell i samma hus men det är rätt få rum och ofta fulla har jag förstått. Jag föredrar Forenom, Eerikinkatu 24 som det tar c 15-20 minuter att gå till (jag joggar normalt så en promenad är vad jag gillar, givet inte som en gång det var vattenfall – liknande regn.  Priserna är 50-100 & billigare där och åtminstone jag (som arbetar med www.biopsychosocialmedicine.com bl.a.) har allt jag behöver där. Föreståndaren tommi.piskanen(at)forenom.com +358 40 450 8409 ställer välvilligt upp med info eller också kan ni ringa +358 20 198 3420 eller https://www.forenom.com/sv/ där man också kan boka. Jag betalar i receptionen på Eeriksinkau 24 vilket är bäst tycker jag.

Föda och handla
Jag lagar min egen föda som är speciellt utformad efter min aktuella kunskap om föda och cancer, bl.a. bygger på methylering m.m. Med det finns ett stort köpcenter med många utmärkta matställen och K-market som är ungefär som vårt COOP har jag uppfattat. De har mycket och som jag bedömer mycket bra kvalitet!´

Litet om Docrates
Finns ju mycket info på www.docrates.com men jag kan tillägga att det är utomordentligt på alla sätt, omhändertagande, koordinerande sjuksköterska som ställer upp välvilligt och kompetent. Övrig personal lika så! Jag tror vi alla här verkligen känner oss väl omhändertagna! Mycket bra! Dessutom är väntetider korta och flexibilitet i olika former av lösningar mycket bra och effektiv!

När jag själv är klar i mitten av oktober skall jag göra en uppdatering av ovan

Finansieringsstöd till vården hos Docrates
Skall skriva mera här längre fram praktiskt om ansökning m.m., men vill säga just nu att min handläggare utgjorde en stort empatiskt stöd under ansökningsprocessen – det är jag mycket tacksam för! Som jag ser det som forskare och kliniker oerhört värdefullt och kanske inte insett när man tänker på vårdkedjan – där just handläggare fyller en viktig funktion inte bara formellt utan också informellt empatiskt och engagerande!

Uppdateras ovan i mitten av oktober

Vill någon ställa en fråga så gör det till info(at)stressmedicin.se

Bo von Scheele
www.stressmedicin.se